megosztás

Milyen érzelmi reakciót vált ki a bizonytalanság és a szorongás?

Az elmúlt időszakban egyre többször kerestek meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy mi a véleményünk a mai, aktuális társadalmi-politikai, gazdasági, és egészségügyi folyamatok érzelmi hatásaival kapcsolatban.
Bizonytalanság és szorongás

A PszichoCo azonnali támogatást, kapaszkodókat nyújt a szorongásunk leküzdésére...

Az elmúlt időszakban egyre többször kerestek meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy mi a véleményünk a mai, aktuális társadalmi-politikai, gazdasági, és egészségügyi folyamatok érzelmi hatásaival kapcsolatban.

Hogyan hatnak a kapcsolatokra, családokra az elmúlt időszak terhei, nyomásai?

Ha visszatekintünk láthatjuk, hogy lassan már 3 éve folyamatosan külső nyomások terheit próbáljuk cipelni. A folyamat a coviddal kezdődött, a mérhetetlen sok és fájdalmas vesztességgel, a legtöbbüknek élhetetlen home office-al. Napjainkban pedig az infláció, a rezsi, a háborús vészhelyzet okozta érzelmek rengetik meg belső biztonság érzetünket.

A biztonságot számos területen szeretnénk megélni: érzelmi biztonság, anyagi biztonság, fizikai biztonság és a létezésünk alapvető biztonsága.

Mindeközben jelen van az életünkben a stressz, a motiválatlanság, a kiégés és a szorongás.

Stresszhelyzetet élhetünk meg, amikor az életünk valamely területére nagymértékű nyomás nehezedik. (munkahelyi feladatok, párkapcsolati krízis, váratlan helyzetek stb). A stressz adott esetben mozgósítja az energiáinkat, a meglévő eszköztárunk segítségével egy optimális megoldást próbálunk megtalálni, és megvalósítani, vagy új eszközöket, megoldásokat sajátítunk el.

Azonban a hosszan tartó, elhúzódó stressz esetén megjelenik és felerősödik a motiválatlanság, elfáradás, fásultság és ez végül kiégéshez vezet.

Az életünket folyamatosan nyomás alatt tartó, elhúzódó stresszhelyzet és kiszámíthatatlanság jelentős mértékben felerősítette a szorongást.

Ma már a minden napos munkánk során is tapasztaljuk ennek egyre fokozódó mélyülését.

Tapasztalatunk szerint, ha a szorongás egy adott területen állandósul, egyre inkább megjelenik más területeken is. Egészség megromlása, súlyos betegség megjelenése, munkahely elvesztése…. életünk más területeire is átgyűrűzik a szorongás.

Az ember az alap természeténél fogva szeretne mindig mindent azonnal megoldani, ez mostani helyzet pont ellentétes ezzel a működésünkkel. A 3 éve tartó kiszámíthatatlanság, bizonytalanság, melyben leginkább várakozni, hinni, kapaszkodni, reménykedni, valamelyest talán cselekedni is tudunk, nem feltétlen van összhangban a biztonságot nyújtó azonnali reagálással.

Amikor úgy érezzük, hogy fokozódik a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság szükségünk van kontrollra, kapaszkodókra, azonnali megoldásokra.

A párok, családok elmondásai alapján azt a következtetést szűrtük le, hogy az elmúlt években mindenki nagyon elfáradt. Elfáradt az alkalmazkodó képességünk, a rugalmasságunk, a motivációnk. Már nem terhelhető a figyelmünk, a jelenlétünk, az egymás felé történő odafordulásunk, az egymás iránti megértésünk, egyszóval az érzelmeink.

A PszichoCo pont ezt az azonnali támogatást, kapaszkodót szeretné megadni, úgy, hogy egyszerre dolgozunk a múlttal és a jelennel.

A PszichoCo segítő szemlélet szerint az ügyfelek 2 szakembertől kapnak támogatást.

A terápiás üléseken a múlttal foglalkozunk, a múltban szerzett hiányosságokkal, sérülésekkel, esetleges traumákkal, melyek kihatással vannak a jelen életünkre, és a kapcsolatainkra is.

Coach segítségével pedig a jelennel dolgozunk. A terápiás üléseken szerzett felismeréseket a jelenre ültetjük át, és a mindennapi életünkre igazítjuk. Különféle eszközök és technikák segítségével gyakoroljuk hogyan lehet a magunkról újonnan szerzett ismereteket beépíteni, és ezáltal minden nap egyre erősebbé válni.

Milyen „Itt és Most” kapaszkodókat tudnak az ügyfeleink elsajátítani?

Nincs az egyik a másik nélkül. Nem elég csak a jelennel foglalkozni, és nem elég a múlt történéseit kielemezni. A múltbeli események, érzelmi lenyomatok hatásai a jelenben is megjelennek, hiszen befolyásolják a működésünket, a reakcióinkat.

A jelen működtetésével pedig nem lehet átírni, átkeretezni a múltat.

A rohanó világunkban mindenki gyorsan, azonnal szeretne segítséget kapni, eredményt elérni.

A két szakma együttműködése teszi lehetővé, hogy gyorsabban, hatékonyabban induljon el a várt változás.

A kapaszkodók mindig ott vannak az életünkben. Most hozunk nektek párat:

  1. Mi az amit a mai nap kontrollálni tudok? Írj minden nap egy listát azokról a- lehet, hogy csak – apró dolgokról, aminek a te kezedben van az alakulása.  Így magad is látni fogod, hogy sok mindenre van hatásod. A fejünk felett történő dolgokat ugyan nem tudjuk befolyásolni, azonban az adott történésekhez való hozzáállásunkat igen. Apró figyelmességeket, gesztusokat tenni mások felé, bizonyos kérdésekben nap, mint nap dönteni, a hosszútávú stabilitás felé lépéseket tenni mindannyian tudunk.
  2. Jelenre fókuszálás: Most (ebben a pillanatban) mit tudok tenni, hogy megoldódjon egy helyzet?
  3. Valóságlista: Minden nap végén írd össze, mit tettél ma annak érdekében, hogy a szorongásod csökkenjen? (légzőgyakorlat, tudatosan próbáltál figyelni, beszéltél egy fontos személlyel az életemben, megnézted egy helyzet realitását) Mit tettél ma annak érdekében, hogy a kiadásaitok ne emelkedjenek? (ha most emiatt szorongsz a legjobban)
  4. Értékes emberi kapcsolatok: Vedd körül magad olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad, számíthatsz rájuk, értékként tekintesz a kapcsolatotokra, úgy érzed jó a társaságukban lenni, és te is önmagad vagy mellettük.
  5. Közösséghez tartozás: Jó érzést okoz adni. Akár egy mosolyt, odafigyelést, meghallgatást, kedvességet, segítséget. A közösségnek megtartó ereje van. Tudod, hogy ha neked kell segítség, melletted állnak és figyelnek rád.
  6. Értékeld fel az apró dolgokat is. Ne legyen természetes, ha valami jó, ne gondold azt, hogy ez a minimum. Minden egyes cselekedet, amit magadért, gyermekeidért, szeretteidért tettél fontos cselekedet.
  7. Csinálj olyan dolgokat, melyek segítenek kikapcsolni, feltöltődni. Nem kell drága dolgokra gondolni. (séta, olvasás, játék, pihenés)
  8. Adj magatoknak pár értékes pillanatot nap mint nap: Üljetek le és csak hallgasd meg a párodat. Figyelj rá. Érezze a jelenléted, a figyelmed és a szereteted. Nem kell tanácsot adni, megoldási javaslatokat mondani. Csak hallgasd őt és tartsd meg az érzéseit.

Fontos, hogy az emberi értékek felértékelődjenek, hiszen „együtt minden könnyebb”. Erőt ad az egymás fele fordulás, a segíteni akarás, a másik felkarolása, a közös élmények adta örömök megélése, az azonosság érzése. Én is Te is ugyanabban a nehéz helyzetben vagyunk, tudom mit élsz meg.

A szorongás bármikor, napjainkban viszont sajnos még inkább érthető, a mértékén azonban muszáj hatékony és gyors beavatkozással változtatni, csökkenteni, majd megállítani a mérgező folyamatot.

A PszichoCo nem tud, és mi nem is szeretnénk sablon receptet adni.

Mindenkivel egyénre szabottan foglalkozunk, hiszen mindenki máshonnan indul, más események által cipeli a terheit és más kapaszkodói vannak.

Nem lehet ugyanabba a kockába betenni senkit.

Mindenki egyedi és megismételhetetlen!!!

Baráti üdvözlettel:
Penyák Erika PszichoCo coach és
Sonkoly Zsuzsanna PszichoCo terapeuta