megosztás

Mindfulness PszichoCo tréning

Tudatában vagyok a pillanatnak, tudatában vagyok önmagamnak.
Itt és Most a mindennapokban

Önismeret

"úgy érzem ismerem magam"
01

ÖnfejlesztésPszichoCo

"úgy gondolom, szükségem van fejlődésre"
02

Önmegvalósítás

"azt teszem, amitől boldog vagyok"
03

Önazonosság

"összhangban van amit érzek, gondolok, és teszek"
04
Terápia
& Coaching
Egyéni terápia és Coaching egy folyamaton belül.
Egyet hátra – kettőt előre
Egyet hátra – kettőt előre.
Múlt... Jelen... Változás
Dolgozni a múlttal, haladni a jelenben és változást elérni a jövőben.
PszichoCo szemlélet!
"összhangban van amit érzek, gondolok, és teszek"

Mi a mindfulness?

A mindfulness kifejezéshez számos meghatározás társul, amik közül a legelterjedtebbek a tudatos jelenlét, vagy éber jelenlét, amikor testileg, lelkileg és szellemileg is jelen vagyunk a pillanatban.

A szó forrása egy kb. 2500 éves buddhista írás, a Szatipatthána szútta (Az éber figyelem alappilérei), amelyben a történelmi Buddha arról ír, hogy milyen tudati és testi tapasztalatokra irányítsuk éber figyelmünket, hogy a szenvedéseinket csökkenteni tudjuk.

A nyugati kultúrában a tudatos jelenlét szemlélete a keleti vallásokkal párhuzamosan kezdett el terjedni.

Amíg Ázsiában a tudatos jelenlét általában valamilyen vallásos folyamatként jelenik meg, addig nyugaton inkább egyfajta szemlélet, technika vagy életmód. Észak-Amerikában a mindfulness technikái az 1980-as évek elejétől már mint hivatalos egészségügyi szolgáltatás is megjelentek. Azóta nyugaton – a vallási szemlélet kiszorításával – a mentális és testi egészségre tett pozitív hatásai kerültek előtérbe.

A 2020-as évekre a szakemberek számos mindfulness tanfolyamot fejlesztettek, a fókuszt egy-egy életterületre, vagy problémára irányítva.

A tudatos jelenlét, az éber figyelem az, amikor figyelmünket szándékosan a jelen pillanat felé irányítjuk, ilyenkor érték és ítéletmentessé válunk. Pusztán csak tapasztaljuk a külső és belső világot, az adott pillanatot.

A megjelenő gondolatokhoz nem fűzünk semmit, nem ítélkezünk, nem értékelünk, egyszerűen csak tapasztalunk. Ha mégis elkalandozunk a figyelmünket tudatosan irányítjuk vissza a jelen pillanatra.

A szenvedéseink egyik fő forrása, hogy észre sem vesszük, de legtöbbször a múlton rágódunk, vagy éppen a jövő miatt idegeskedünk. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a vízparton ült, átadva magát a pillanatnak élvezte a puszta létezést, majd megjelent egy kósza gondolat, ami elindított egy spirált, és a vízpart, a jóérzés már tova is tűnt. Ez mindannyiunk automatikus működése. A testünk automatikusan csinálja a dolgokat, mi meg közben elkalandozunk, agyalunk, gyakran nem kellemes dolgokról. Az automatikus működésünk ellentéte a tudatos jelenlét, amikor szándékosan és nyitottan irányítjuk a figyelmet afelé, amit éppen megtapasztalunk.

Ha stresszes életet élünk az agyalás kifejezetten gyakori jelenség. Egy harvardi kutatás szerint a mai kor embere ébrenléti állapotának kb. 47%-ában valami másra gondol, mint amit éppen csinál. A mindfulness lényege a rendszeres gyakorlás. A tudatot meg kell tanítanunk az Itt és Most-ra fókuszálni, az agyunkat pedig arra hogyan kezelje az elkalandozást, az ilyenkor megjelenő tapasztalatokat, az ítélkezést, minősítést.

Mit nyújt és mitől más a Mindfulness PszichoCo tréning?

A Mindfulness PszichoCo csoportos tréningen egy előre kidolgozott tematika mentén haladunk, nem az egyéni szükségletekre, hanem a teljes csoport igényeire figyelemmel. Mindfulness tréner és Terapeuta szakértő együtt dolgoznak a csoporttal, ami által szélesebb palettáról kaphatunk eszközöket, technikákat és  támogatást a pillanat, az Itt és Most megélése érdekében.

A trénerek a csoport tudatossági szintjének felmérése után választják ki a csoport igényeihez leginkább igazodó módszertant az előre kidolgozott tematikák közül, így a technikákat is a csoport szükségletéhez tudják igazítani.

A mindfulness PszichoCo noha használ meditációs eszközöket is, mégsem arra, hanem a hétköznapi életben is használható módszerekre helyezi a hangsúlyt, a hétköznapok elakadásaiban támogat.

Megeshet, hogy az ülések során olyan elakadásba ütközünk, ami mélyebb terápiás jelenlétet igényel, ilyenkor a folyamatban résztvevő terapeuta külön támogatásával igyekszünk az ügyfelet segíteni abban, hogy megtalálja azokat a gyökérokokat, amik akadályozzák őt a pillanat megélésében, az Itt és Most-ra koncentrálni.

A csoport lelki támogatása, megtartó ereje, a csoportos energia felgyorsíthatja a változásokat, előbb érhetünk el az éber jelenlét állapotába, de az már egyéni munka és gyakorlás kérdése, hogyan tudjuk ezt az állapotot fenntartani, visszahozni.

Mit tanulunk a Mindfulness PszichoCo segítségével?

 • megtanuljuk megkülönböztetni az egyes élethelyzeteket aszerint, hogy mire van hatásunk, és mire nincs, hogy arra tudjunk fókuszálni, amire valóban van befolyásunk,
 • megtanuljuk hogyan figyeljünk arra, amit éppen csinálunk,
 • megtanuljuk magunkra irányítani a figyelmet,
 • technikákat tanulunk arra vonatkozóan hogyan tudunk egy stresszes helyzetben kikapcsolni,
 • megtanulunk ítélkezésmentesen figyelni a jelen pillanatra,
 • türelmet, bizalmat tanulunk,
 • elengedjük az akarást,
 • technikákon keresztül gyakoroljuk az elfogadást,
 • megtanuljuk hogyan tudjuk átadni magunkat a puszta létezés élményének.

Mindfulness PszichoCo tréning

egyedi  Ft /nap
 • kis látszám
 • csoporthoz igazított témakörök
 • két szakember, két nézőpont
 • kettős figyelem
 • terápiás háttértámogatás

Tréning Időpontok

Tréningek időpontjával kapcsolatban az Események oldalon találsz információt.